De monastieke tuin

Een zorgvuldige selectie van relevante monastieke teksten
Een 'uitgelezen' bundeling van monastieke teksten voor elke week van het jaar. Van Bernardus van Clairvaux en Meester Eckhart tot Michael Casey en Minke de Vries. De Laura van Abt Poimên is een beweging die op een hedendaagse manier probeert te leven in het spoor van de woestijnvaders en van Benedictus. Een groep Laurieten selecteerde 52 teksten om dieper te kunnen doordringen in de monastieke spiritualiteit. Niet zomaar teksten die her en der geplukt werden uit een of ander boek, maar teksten die ze grondig samen lazen, herlazen en op hen lieten inwerken. Dit boek is het prachtige resultaat van hun driejarige leestocht. Het zijn een voor een teksten die, hoewel sommige dateren van de 3de eeuw, mensen van vandaag blijven aanspreken en inspireren.

Het boek is te verkrijgen in de boekhandel, bij Linda Vercauteren (vercauterenlinda@nullhotmail.com) en momenteel ook bij Bol.com

Recensie
Een team van zes mensen, leden van de door Benoît Standaert osb in het leven geroepen beweging van de Laura van Abt Poimen werkte gedurende drie jaar samen aan deze selectie van 52 teksten – voor elke week één – gekozen uit de monastieke traditie van vijftien eeuwen en bestemd om zorgvuldig te worden gelezen en geproefd. Het is een 'monastieke tuin'; daarbuiten is nog een overvloed aan andere inspirerende teksten. De patristiek is enkel vertegenwoordigd met zeven auteurs. Ook uit de middeleeuwen werden zeven schrijvers geselecteerd. De meeste teksten stammen uit onze eigen tijd. Een buitengewoon goed verzorgd en mooi uitgegeven boekje, om zonder haast te lezen en te smaken. Om op het nachtkastje te hebben. Een aanrader voor bibliotheken waar het publiek deze schatkamer op het spoor kan komen. De sobere maar heel artistieke illustraties zijn van de benedictijner kunstenaar pater Maur-Etienne Doorslaer (1925-2013).
G. Mathijsen osb

Het zakpsalter: 150 psalmen in zakformaat

Het kleine zakpsalter dat we ter gelegenheid van ons vijfjarig bestaan, uitgaven is helaas uitverkocht.
We doen ons best om een nieuwe uitgave voor mekaar te krijgen, maar dit verloopt moeilijker dan verwacht.
Van zodra er schot in de zaak komt hoort u het van ons.